sâmbătă, 6 iulie 2013

Ciuperca Maitake si proprietatile sale terapeutice nebanuite


Maitake inseamna in limba japoneza “ciuperca dansatoare”. Se spune ca in antichitate cine gasea o astfel de ciuperca dansa de bucurie pentru ca putea fi schimbata cu argint in greutate echivalenta.
Origine si substante bioactive
Ciuperca Maitake este raspandita pe tot globul, este apreciata mai ales in Asia, dar in ultimii ani este subiectul multor cercetari in Statele Unite. Inca din antichitate ciuperca era foarte pretuita. Locurile unde crestea erau secrete, lasate mostenire din generatie in generatie. Maitake a inceput sa fie cultivata abia in deceniul 8 al secolului trecut.
Are in compozitie o concentratie foarte mare de ergosterina, o forma a vitaminei D. De asemenea contine vitamine din grupul B-urilor, acid folic, zinc, fier, potasiu si magneziu. Structurile izolate din ciuperca Maitake, beta glucani specifici, au efecte de modulare imuna si sunt anticancerigene si antidiabetice. Exista si un glucan D care intensifica activitatea celulelor macrofage, celule care fac parte din sistemul imunitar si care inglobeaza particule mari, chiar celule intregi. Prin urmare acest glucan provoaca o activare a imunitatii organismului. Alti compusi cum sunt ergosterina si polizaharidele joaca un rol important in prevenirea tumorilor si au proprietati antioxidante, de protejare a celulelor organismului.
In cazul diabetului zaharat de tip 2(noninsulino-dependent) se manifesta o rezistenta a celulelor la insulina si o disfunctie a producerii de insulina. Astfel creste valoarea glicemiei, intervin dereglari in metabolismul grasimilor si hipertensiunea. Aceste probleme de sanatate impreuna cu supragreutatea alcatuiesc ceea ce se numeste “sindromul metabolic”. Prin experiente s-a demonstrat ca o gluco proteina specifica ciupercii Maitake intensifica toleranta la glucoza, iar efectul de scaderea a glicemiei este bine documentat. De asemenea, un glucan alfa actioneaza direct asupra receptorilor de insulia ai celulelor, normalizand sensibilitatea la aceasta.
In privinta activitatii anticancerigene, ciuperca Maitake, la fel ca majoritatea ciupercilor terapeutice atenueaza formarea si inmultirea celulelor tumorale. Contine o polizaharida peptidica specifica care opreste eficient proliferarea celulelor maligne, modificand structura lor.

Mai multe detalii aflati aici:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu