sâmbătă, 29 iunie 2013

ROLUL ACIDULUI CLORHIDRIC IN PROCESUL DE DIGESTIE


Aclorhidria si hipoclorhidria sunt incapacitatea organismului de a secreta
acid clorhidric in sucul gastric. Acidul clorhidric este esential pentru inceputul digestiei in stomac si formarea bolului alimentar.Totodata,acidul clorhidric distruge bacteriile ingerate impreuna cu alimentele.
Cel mai la indemana mod de a afla ca aclorhidria si hipoclorhidria pot determina numeroase conditii clinice patologice sunt:

Incapacitatea de a digera adecvat alimentele , tradusa prin malabsorbitie generala a proteinelor. Hipoclorhidria si aclorhidria cresc riscul de a dezvolta osteoporoza si alte  conditii patologice degenerative.

Incapacitatea de a absorbi microelemente necesare pentru functionarea normala a organismului: zinc, magneziu, calciu, fier, seleniu,etc. In lipsa acestora corpul uman va suferi procese de degenerare si imbatranire precoce.

Incapacitatea de a steriliza continutul gastric transforma corpul intrun mediu mai usor de suprapopulat de microorganisme patogene. Creste riscul de inefectii enterice cu virusuri precum Epstein-Barr, Coxsachie, Echovirus. In lipsa mediului acid se va dezvolta infectia cu Candida albicans si numeroase bacterii comensale vor deveni patogene. Alimentele care vor trebui in mod normal sa fie digerate vor suferi procesul de fermentatie conducand la acumularea de gaze intestinale si alcooli toxici pentru organismul uman.

Cresterea riscului de cancer gastric este una dintre cele mai serioase complicatii. Prezenta bacteriilor anormale in intestine va irita mucoasa stomacului si creste astfel riscul de transformare maligna.

Malabsorbtia vitaminei B12. Pentru ca aceasta vitamina sa poata fi absorbita necesita legarea de un factor intrinsec secretat de mucoasa gastrica.Acest factor poate fi utilizat numai in prezenta unui mediu acid gastric.

Tabloul clinic poate cuprinde: imbatranire accelerata datorita malabsorbtiei; balonare; distensie abdominala si flatulenta prin fermentarea anormala a alimentelor;tendinta la alergii datorita digestiei diminuate a alimentelor si acumularii de antigeni;declansarea bolii de reflux gastro-esofagian;anemie prin deficienta de fier si vitamina B12;scaune urat mirositoare;somnolenta dupa masa;declansarea artritei reumatoide;satietate precoce,scarere ponderala, zgomote hidro-aerice intestinale frecvente; disconfort abdominal.
Suprapopularea bacteriana poate determina deficite ale micronutrientilor alimentari conducand la numeroase manifestari neurologice:
- modificari vizuale, parestezii,ataxie, slabiciune musculara
- pierderi de memorie,halucinatii,modificari ale personalitatii si comportamentului

(Sursa: Medic.ro)
De aceea, in special dupa o anumita varsta, este important sa se suplimenteze cu Enzime Digestive:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu